Wat zijn de voorwaarden van een goede relatie?

Ieder van ons onderhoudt talrijke relaties met anderen. Met onze partner, met collega’s, met zakenpartners,… Sommige relaties voelen goed aan, andere lopen eerder stroef. Maar hoe komt dit? Wat zijn de achterliggende voorwaarden voor een goede relatie? In deze blog ontdek je de drie fundamenten voor een goede relatie.

1.Respect voor de andere als persoon
Je kan het perfect oneens zijn met iemands gedrag of uitspraken. Dit hoeft niet meteen een breuk te vormen in je relatie met deze persoon. Wel is het belangrijk om steeds de andere te respecteren voor wie de persoon is. Het is zeer belangrijk om dit verschil te maken.

Het is niet omdat iemand fouten maakt – waar je deze persoon perfect mag op aanspreken -, dat je moet zeggen dat hij of zij een dommerik of van slechte wil is.

Wanneer we de andere terechtwijzen of aanvallen als persoon, dan gaat hij of zij meteen in de verdediging. Dit vormt geen basis voor een positief vervolg van de relatie.

2.Goede communicatie is noodzakelijk
Goede communicatie vormt het tweede fundament onder een sterke relatie. Dit betekent dat je tegen de ander durft en mag zeggen wat er op je lever ligt.

Wel is het belangrijk om deze feedback te geven op basis van feiten, en niet op basis van interpretaties of achterliggende veronderstellingen.

Feiten zijn waar of niet waar, veronderstellingen zijn niet meer dan interpretaties. Opnieuw loop je het risico dat de andere zich als persoon aangevallen voelt én in het defensief gaat.

3.Overeenstemmende waardeschalen
Wat we zeggen en wat we doen, wordt grotendeels gestuurd door onze achterliggende waardeschalen. Deze schaal is voor iedere persoon anders. Wanneer je met een andere persoon een goede relatie wilt opbouwen, dan is het belangrijk om minstens 70% van de tien belangrijkste waardes te delen.

Bovendien mogen de echte fundamentele waardes niet tegenovergesteld zijn. Denk daarbij aan eerlijkheid versus de drang om geld te verdienen, verbondenheid versus onafhankelijkheid, teamwork versus einzelgänger,…

Wat leren we uit deze drie fundamenten?
Wanneer binnen een relatie tussen twee mensen de communicatie mankt loopt en het respect verdwijnt, dan wordt dit snel opgemerkt. Wanneer de waardeschalen te weinig overeenkomen of er zijn fundamentele tegengestelden, dan valt dit niet meteen op. Vaak komt dit slechts langzaam tot uiting in groeiende irritatie en onderhuidse spanningen.

Wanneer je uiteindelijk toch vaststelt dat jullie waardeschalen botsen of te sterk verschillen, dan komen er fundamentele vragen aan de orde. Houden we de relatie in stand of verbreken we deze? Jezelf verloochenen door het opgeven van een fundamentele waarde die jij belangrijk vindt, is op lange termijn alvast geen goed idee… Daarom, je relatie met anderen begint vrijwel altijd bij jezelf.