Hoe vind ik de beste balans tussen mijn werk en mijn privé?

Veel mensen worstelen met de juiste balans tussen werk en privé. Om dit noodzakelijke evenwicht te bereiken en te behouden, benadrukt coach voor emotioneel welzijn Marc Degreef het belang van het 3 x 8-concept. Deze zienswijze sluit perfect aan bij het ‘Harmony’-model. We lichten beide toe in deze blog.

De balans tussen werk én privé is geen tegenstelling tussen twee elementen, er zijn drie bekommernissen die iedere dag opnieuw je aandacht vragen. Bij het 3 x 8-concept vertaalt zich dit in: 8 uur per dag besteden aan jezelf, 8 uur aan je gezin én 8 uur aan je werk. In het Harmony-model zoek je naar de ideale balans tussen de drie elementen van WHY. Deze zijn You (jezelf), Home (je gezin) en Work (werk).

Harmony: de elastieken in balans houden[MD1]

Stel je voor dat je met elk element – jezelf, gezin en werk – verbonden bent met een elastiek. Wanneer je tijdelijk meer tijd besteedt aan één van de drie elementen – bijvoorbeeld werk -, dan hoeft dat geen probleem te zijn.

De elastiek bezit voldoende veerkracht om na een tijdje alles opnieuw in balans te brengen. Wanneer je evenwel langdurig of veel te veel één van de elementen laat trekken aan de elastiek, dan verliest hij zijn elasticiteit of breekt hij. Als persoon moet je er bewust over waken dat géén van de drie elementen langdurig en overmatig alle aandacht naar zich toe trekt.

Als de elastiek door overmatig werken knapt, dan volgt onvermijdelijk een breuk met jezelf (= burn-out) of met je gezin (= scheiding of zware relatieproblemen).

3 x 8: jezelf op de eerste plaats

Het 3 x 8-concept benadrukt dat je de beschikbare 24 uur van een dag evenwichtig moet verdelen. Daarbij gaat het uiteraard over het gemiddelde over een langere periode. Het kan geen kwaad om eens enkele dagen wat harder te werken, op voorwaarde dat je dit nadien compenseert door meer aandacht te besteden aan jezelf of je gezin.

Jij komt altijd op de eerste plaats

Welk element is nu het belangrijkste van de drie? Om emotioneel welzijn te bereiken, is elk element onmisbaar. Wel kom jij als persoon altijd op de eerste plaats. Dit is absoluut geen egoïstische gedachte. Alleen wanneer je voldoende aandacht besteedt aan jezelf, dan kan je zinvol tijd investeren in je gezin en je werk. Jij vormt de basis van de drie elementen. Als jij je niet goed in je vel voelt, dan loont het niet om tijd te besteden aan je gezin of je werk. Wil jij je laten opereren voor een levensgevaarlijke ingreep door een chirurg die doodmoe en ongelukkig verschijnt aan de operatietafel?

Beter presteren start met emotioneel welzijn.