Hoe pak je een slechte relatie met je baas aan?

Heb je het gevoel dat jij en je baas niet op één lijn zitten?

Voel je voortdurend onderhuidse spanningen? Wil je werken aan een betere relatie, maar weet je niet meteen hoe? Wij geven je enkele handvaten om aan de slag te gaan.

Wat is de basis van een goede relatie met je baas?

Om te weten hoe je een slechte relatie met je baas verbetert, kijken we eerst naar de voorwaarden van een goede relatie. Allereerst moet er onderling respect bestaan. Je baas moet jou als persoon respecteren, en andersom.

Daarnaast is het belangrijk dat jij assertief bent. Dit betekent dat je op een respectvolle manier je eigen grenzen door anderen en jezelf laat respecteren.

Ten derde is het belangrijk dat jouw waardeschaal en deze van je baas voldoende ‘matchen’ en dat er geen essentiële waardes met elkaar in contrast staan.

Hoe een slechte relatie aanpakken?

Wanneer je een slechte relatie hebt met je baas, dan zijn één of meerdere voorwaarden niet vervuld. In elk geval: als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, dan zal je krijgen wat je altijd gekregen hebt. Actie lokt onvermijdelijk reactie uit.

Wanneer jij je gedrag naar je baas verandert, dan zal deze altijd reageren. Je krijgt een gegarandeerd effect. Ofwel kom je in een conflictsituatie terecht, maar dat kan de eerste stap vormen naar een toenadering. [R1] [MD2] Ofwel komt jullie relatie tot een breuk, én dan is het best om uit elkaar te gaan. Ook in dat geval kom je in het reine met jezelf. De eerste stap naar een verandering in een moeizame relatie met je baas is dus het tonen van ander gedrag.

Welke waardeschaal heeft je baas?

Probeer zeker ook te achterhalen welke waardeschaal je baas heeft. Mogelijk krijg je dan meer inzicht waarom je relatie stroef loopt. Iemands waardeschaal kan je afleiden uit het gedrag dat deze persoon vertoont én de uitspraken die iemand doet.

Geen respect voor jouw assertiviteit?

Als je baas geen respect heeft voor jou als persoon en het niet respecteert dat jij voor jezelf grenzen trekt, dan zal je onvermijdelijk op een muur blijven botsen. Dan rest er één oplossing: deze werksituatie verlaten.

Een moeizame relatie veranderen begint dus bij jezelf en jouw emotioneel welzijn.