5 tips + 1 om perfectionisme te overwinnen

Perfectionisme is een bron van grote en chronische stress. Als je bang bent om imperfect te zijn zal je veel business en levensvreugde missen. Of zal je in je beroep alle energie weggeven aan perfectionisme. Zin in een burn-out? Doe zo voort.

Perfectionisme is ook een obstakel om gezellige intimiteit te ervaren. Het is een vorm van zelf-sabotage. Eigenlijk is het een sluimerend gif dat ervoor zorgt dat je constant in spanning leeft en de kwaliteit van je leven en werk onderuit haalt.

Als je je focus op perfectie zet, is dat omdat je jezelf waardeloosheid vindt. Als je dan perfectie bereikt, dan pas vind je je waardevol genoeg. En, heb je ooit de perfectie bereikt?

Zodra je het imperfecte toelaat ontspant je lichaam. En de rest. Wees imperfect, het is nog altijd goed genoeg.

Onberispelijk of perfect

Onberispelijkheid betekent dat je ‘naar best vermogen’ handelt en het beste nastreeft. Een goede stelregel is die van Pareto. Pareto heeft bewezen dat je in het leven en in business met 20 % inspanning 80 % van het resultaat bereikt. Perfectionisme eist van je dat het 100 % goed is. Dat betekent ook 100 % stress voor jezelf en voor je omgeving. Dus waar kies je voor? Meer perfectionisme of meer productiviteit en business?

Weet ook dat perfectionisten saai overkomen. Er valt met hen niets te beleven omdat het onmenselijk is. Mensen willen met mensen te doen hebben. Niet met robots. En al helemaal niet in een relatie.

Met onberispelijkheid een goed resultaat halen laat ook ruimte voor menselijke interactie. En laat ook onverwachte mogelijkheden toe.

5 tips om perfectionisme te  om te buigen

  • Streef naar 90 %

90 % van het resultaat bereiken vergt in de context van de stelling van Pareto al heel wat inspanning. Waarschijnlijk heb je daar 50 % inspanning voor nodig. Is het dan niet welletjes? 100 % is toch onmogelijk en is saai!

  • Ontspan

Als je merkt dat je te hard probeert, extreem ambitieus bent, je je  oneindig inspant of als je werk je serieus bezwaart, dan ben je in stress mode. Besef dan dat je weer het onmogelijke van jezelf eist. ONTSPAN! RELAX!

  • Jouw flow

Merk de flow op. Wanneer je business of je werk goed gaat, je een lekker gevoel erbij hebt, dingen op de juiste plaats op het juiste tijdstip gebeuren, geniet er dan van. Begin niet tegen de stroom in te gaan om het perfect te hebben.

  • Je bent waardevol

Besef dat je waardevol bent zoals je bent, altijd. De bevestiging van anderen heb je niet nodig. Alleen jij kan je waardevol vinden. De anderen doen er niet toe. Die komen en gaan.

  • Doelen zijn O.K., gehechtheid eraan niet

Het is een ding om doelen te stellen. Wil je je doel op een rigide en perfectionistische manier bereiken, dan sta je weer bij ‘af’. Stress, stress, stress.

Een keer je doel gesteld, houd het in het oog, maar je hecht er niet aan. De weg naar het doel is geen rechte lijn. Ga dan in je flow. Geniet van ieder moment. Deze flexibiliteit brengt je meestal sneller naar je doel.

De tip om je perfectionisme te overwinnen

Deze 5 tips zijn allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Maar meestal houden diep ingesleten patronen je tegen. En hoe overwin je ze? Niet door wilskracht. Je mag nog zo wilskrachtig zijn, uiteindelijk herval je toch.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan. Ik leg het je graag uit. Weet alleen dat wij samen je perfectionisme naar onberispelijkheid zullen transformeren. Ik kijk ernaar uit je te leren kennen.

PS: is deze blog goed (genoeg) voor jou? Heb je er ‘foutjes’ ontdekt? Mogelijk. Had ik er dagen over gedaan om deze steeds meer te verfijnen dan nog was het niet perfect. In die tijd schrijf ik liever nog andere blogs. Of ik gebruik die tijd om je naar blijvende onberispelijkheid te coachen.